Katupöly on jokakeväinen riesa, jota esiintyy niin suurien kaupunkien keskustoissa kuin pienemmissä taajamissa ja kuntakeskuksissakin. Katupöly koostuu hienoksi jauhautuneesta hiekasta sekä asfaltista mutta siinä on myös nokihiukkasia sekä autojen renkaista ja jarruista irtoavaa materiaalia.

Katupölyn aiheuttamat vaivat voivat olla erittäin kiusallisia, onneksi vaivoja voi helpottaa myös kotikonstein.
Oireina voi olla nenän kuivuutta ja tukkoisuutta, silmien kirvelyä ja kutinaa sekä yskää.

Nenän kuivuuteen voi käyttää kosteuttavia nenäsuihkeita ja tukkoisuutta voi helpottaa nenähuuhtelukannulla ”sarvikuonolla”, Physiomer –suihkeella tai keittosuolaliuoksella, jota löytyy suihkeena tai tippana.

Silmien kirvelyä voi helpottaa kosteuttavilla silmätipoilla, -geeleillä tai –voiteilla. Myös silmäluomien puhdistus helpottaa silmäoireita. Luomien puhdistukseen löytyy valmiita pyyhkeitä. Mikäli oireet tuntuvat erittäin hankalilta tai pölyaikaan esiintyy yskää, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Katupölyaikaan kannattaa mahdollisuuksien mukaan vältellä ulkona liikkumista tuulisella ja kuivalla säällä, jolloin ilmassa on eniten pölyä, sekä vältellä vilkkaasti liikennöityjä katuja.

Useimpiin tuloilmaventtiileihin ja ilmanvaihtokoneisiin on saatavana hiukkassuodatin, joka kannattaa vaihtaa riittävän usein uuteen suodattamisen varmistamiseksi. Vältä ikkunatuuletusta ja mahdollisuuksien mukaan voi ikkunaan asentaa pölysuodattimen.

Saatavana on myös suunsuojia, joita voi käyttää, mikäli pölyhaitta tuntuu erittäin pahalta. Suunsuojat ovat yleistymässä myös Euroopassa. Suojia löytyy useampaa mallia, ilman suodatinta sekä suodattimella varustettuja. Ensiavuksi käy myös oma huivi.

Kysy rohkeasti apua katupölyongelmaan!

 

Terveisin Pattijoen Apteekin väki