Suomessa elää kaksi ihmisille haitallista puutiaislajia, tavallinen puutiainen ja taigapunkki eli Siperian puutiainen. Molemmat lajit elävät myös täällä Pohjois-Pohjanmaan rannikolla ja voivat kantaa taudinaiheuttajaa, borrelioosia aiheuttavaa bakteeria tai puutiaisaivokuumetta aiheuttavaa virusta.
1. Pyri estämään punkin purema jo ennalta: liikkuessasi luonnossa käytä pitkähihaisia ja -lahkeisia housuja sekä laita lahkeet sukkien sisään. Vaaleista vaatteista punkit huomaa helpommin. Voit käyttää lisäksi myös karkoitussuihketta, joka karkoittaa puutiaisia ja muita hyönteisiä.
2. Tee punkkitarkistus ainakin kerran päivässä, mielellään 2 kertaa päivässä. Tarkista pää, niska, selkä, taivekohdat, navan seutu sekä nivuset. Lapsilla erityisen huolellisesti kannattaa tarkistaa hiusraja. Ravistele myös vaatteet kaiken varalta. Punkin ollessa kiinnittyneenä iholle yli 8 tunnin ajan borrelioosin tartunriski alkaa kasvaa. Siksi punkkitarkistus kannattaa tehdä jopa 2 kertaa päivässä.
3. Mikäli löydät punkin pureutuneena ihoon, poista se heti. Punkki on helpointa poistaa kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkiraudalla. Pinsetit viedään ihan punkin tyveen lähelle ihoa ja vedetään punkki kohtisuoraan irti. Tarvittaessa punkin voi poistaa sormillakin samalla tekniikalla. Jos osa punkkia jää ihoon, se yleensä tulee itsestään pois. Puhdista puremakohta ja pinsetit desinfiointiaineella.
4. Seuraa puremakohtaa. Punkin purema aiheuttaa yleensä tulehdusreaktion, joka rauhoittuu muutamassa päivässä. Jos kuitenkin puremakohtaan ilmaantuu leviävä punainen rengasmainen ihottumaläiskä viikon tai viikkojen kuluessa puremasta, tai tulee flunssan kaltaisia oireita, on syytä käydä lääkärissä. Oireet saattavat johtua borrelioosista, jonka aiheuttavaa bakteeria kantaa punkeista noin viidesosa. Sairaus vaatii antibioottihoidon parantuakseen.
5. Huolehdi koiran ja kissan punkkihäädöistä. Koira ja kissa keräävät helposti punkit itseensä liikkuessaan pensaikoissa ja ojan pientareilla. Lemmikit kuljettavat punkkeja sisälle kotiin, jossa punkit voivat edelleen pureutua ihmiseen. Tee siis lemmikillesi punkkitarkistus ja poista punkit sisään tullessa. Apteekissa on myös useita vaihtoehtoja punkkien häätöön ja karkotukseen sopivia eläinlääkkeitä, jotka antavat pitkäkestoisen suojan punkkeja vastaan.
6. Mikäli liikut paljon luonnossa alueilla, jossa esiintyy puutiaisaivokuumetta, harkitse TBE-rokotetta. Puutiaisaivokuumeen aiheuttava TBE-virus tarttuu ihmiseen minuuteissa punkin pureutuessa ihoon. Puutiaisaivokuumeelle ei ole parantavaa hoitoa, mutta taudin tarttumista voi estää TBE-rokotteella. Noin 1,5 % punkeista kantaa kyseistä virusta. Tarkemmin puutiaisaivokuumeen esiintymisalueista ja TBE-rokotteesta voit lukea Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen nettisivuilta.
Näillä neuvoilla voit nauttia rennommista kesäpäivistä!