Kevät etenee Raahen seudulla kovaa vauhtia kohti kesää, jäät ovat häipymässä ja luonto heräilee! Kaiken koronasta suojautumisen ja huolen lisäksi vuodenaika tuo osalle meistä uusia haasteita ulkona liikkumiseen ja kevät puuhasteluihin.

Allergeenit eli herkisteet eli allergisen reaktion aiheuttajat ovat taas läsnä arjessamme seuraavat kuukaudet luonnon tarjoamana. Ilmaston lämpeneminen on pidentänyt siitepölykautta entisestään täällä pohjolassakin. Kevätkaudella oireita aiheuttavat katupölyn lisäksi etenkin koivun ja lepän siitepöly. Keskikesän riesana ovat heinien siitepölyt ja loppukesästä kukkii pujo. Siitepölyallergiasta kärsivät sekä lapset että aikuiset, mutta ikä lisää tutkimusten mukaan herkistymistä allergiaoireille.

Apteekista löytyy apua oireenmukaiseen säännölliseen lääkitykseen, jos henkilö kärsii allergiaoireista jatkuvasti. Tablettimuotoisia antihistamiineja on laaja valikoima (mm. Zyrtec, Kestine, Telfast..). Tablettimuotoisia allergialääkkeitä voi vaihdella, jos tuntuu ettei käytössä pidempään ollut tuttu vaikuttava lääkeaine enää tehoa.

Silmäoireisiin on saatavilla tablettihoidon lisänä erilaisia paikallishoitona käytettäviä allergiasilmätippoja. Uusimpana hyllystä löytyy Allervex silmäsuihke vähentämään allergisen sidekalvotulehduksen oireita ja silmien punoitusta.

Allergisten nenä- ja nuhaoireiden hoitoon on saatavilla myös ilman reseptiä useita kortisonipohjaisia nenäsuihkeita (esim. Nasacort, Flixonase, Mommox). Uusimpana allergianenähyllyyn on tullut nopeavaikutteinen Allenasal nuhaoireiden ennaltaehkäisyyn ja lievitykseen. Allergiaoireiden hoito olisi aina parasta aloittaa etupainotteisesti, eli ennen kuin limakalvot ovat turvoksissa ja olo aivan tukala.

Zoonoosit
Zoonoosit ovat eläimistä ihmisiin tarttuvia tauteja. Suomessa yleisimpiä zoonooseja ovat punkkien aiheuttamat borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus, metsämyyrien aiheuttama myyräkuume, hyttysten levittämä pogostantauti ja lemmikkien aiheuttamat puremat (kampylobakteerit jne). Matkailijoille tutuin zoonoosi uhka lienee hyttysten levittämä malaria.

Juuri nyt lämpötilojen kohotessa on se aika, kun verenhimoiset punkit eli puutiaiset ”vaanivat” luonnossa ja ruohikoissa liikkuvia lemmikkejä ja ihmisiä. Suojaava pukeutuminen ja päivittäiset punkkitarkastukset ovat tärkein suojautumiskeino punkkien levittämiä borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta (TBE) vastaan. Nyt on hyvä aika pyytää lääkäriltä pikaisesti TBE-rokotesarjaan resepti ja hankkia suoja vielä tällekin kesälle.

Lemmikeille apteekista löytyy myös useita vaihtoehtoja (pannat, valeluliuokset ja eläinlääkärin reseptillä tablettihoidot) punkkien torjuntaan. Valmisteiden käyttö kannattaa aloittaa välittömästi, koska kevät on aikaisessa Raahen korkeuksilla!

Terveyttä ja Valoa Kesään!

Terveisin ApteekKARI