Kuivien silmien oireina ovat kirvelevä, poltteleva ja hiekan tunne silmän pinnalla. Silmät voivat myös herkästi vuotaa vettä.  Kuivasilmäisyys voi johtua siitä, että kyynelnestettä ei muodostu riittävästi, tai kyynelnesteen muuttunut koostumus on muuttunut niin, että se ei kosteuta silmiä tarpeeksi. Kuivasilmäisyys yleistyy iän myötä, kun kyynelnesteen eritys vähenee. Naisilla hormonitoiminnan muutokset vaihdevuosi-iässä lisäävät kuivasilmäisyyttä.

Tietyt sairaudet ja lääkitykset voivat aiheuttaa kuivasilmäisyyttä. Tällaisia ovat mm. sidekudostauteihin lukeutuvat nivelreuma sekä Sjögrenin syndrooma, psoriasis, atopia sekä seborrooinen ekseema. Lääkityksistä esimerkiksi allergiaan käytettävät antihistamiinit sekä sydän – ja verenpainelääkkeenä käytettävät beetasalpaajat aiheuttavat kuivasilmäisyyttä. Kuivien silmien oireita lisäävät kuiva huoneilma ja ilmastointi, ulkona tuulisuus sekä savuinen ja pölyinen ympäristö.

Kuivista silmistä kärsivän kannattaa kostuttaa huoneilmaa, käydä saunassa riittävän kosteissa löylyissä, välttää tuulista, pölyistä ja savuista ympäristöä. Tarvittaessa voi käyttää esim. uimalaseja suojaksi ja estämään kyynelnesteen haihtumista. Kostuttavia tippoja kannattaa kokeilla tarvittaessa useampaakin valmistetta, jotta löytyisi itselle sopiva vaihtoehto.

Kostuttavia silmätippoja löytyy vesipohjaisia, rasvaemulsioita sekä geelejä. Näistä löytyy yleensä sopiva vaihtoehto kokeilemalla. Kaikkein hoitavin vaihtoehto on silmävoide, jota voi laittaa silmän alaluomen alle yötä vasten. Pitkäaikaiseen päiväkäyttöön kannattaa valita säilöntäaineeton tippa, joita löytyy sekä pullossa että kerta-annospipetteinä. Nykyään säilöntäaineettomatkin vaihtoehdot säilyvät kuukausia käyttökelpoisena.

Autamme mielellämme Apteekissa silmätippojen valinnassa sekä neuvomme silmien kuivuuden hoidossa. Tervetuloa!

                

Kevättalvisin terveisin

ApteekKari ja apteekin väki