Syksy on saapunut, arki koittanut ja perheellisen viikoittainen hulabaloo työn, kodin, harrastusten ja ”vapaa-ajan” välillä on alkanut. Jääkaappimme ovesta löytyy muutama lukujärjestys, vanhempien työvuorolistat ja aikataulut kaikkiin harrastuksiin. WhatsUp -rinkeihin piippaa viestejä ja muistutuksia niin perheen, kimppakyytien kuin harrasteryhmien vetäjien taholta. Iltapalapöydässä kerrataan perheen seuraavan päivän tulemiset ja menemiset. Ruoka mielellään valmiiksi jääkaappiin, puhtaat vaatteet ja päiväkoti- ja koulureput valmiiksi… elämmekö ruuhkavuosia?

Huolehtivana vanhempana pysähdyn toisinaan miettimään lastemme ruoka- ja ravitsemustarpeita. Juovatko lapsemme 5-6 dl nestemäisiä maitovalmisteita päivässä kera muutaman juustoviipaleen? Maitovalmisteethan sisältävät runsaasti hyvälaatuista proteiinia ja ovat täydennetty Suomessa nykyään D-vitamiinilisällä. Riittävä kalsiumin saanti on välttämätön luuston kehitykselle. Kalsiumin saanti tulee turvata erityisesti kasvu- ja murrosiässä maidon juonnin hiipuessa vaikka sopivilla apteekin kalsiumvalmisteilla.

Mikä on lastemme päivittäisen kulutuksen suhde proteiinien tarpeeseen? Siihen vaikuttaa lapsen liikunnallisuus, fyysinen aktiivisuus ja kasvuikä. Suositeltavia ja erinomaisia proteiininlähteitä kasvaville lapsille ja nuorille ovat maitovalmisteiden lisäksi siipikarjan liha, punainen liha, palkokasvit ja kalaruoat pääaterioilla viikoittain. Runsasproteiinisia juomia ja maitovalmisteita ei ole tarkoitettu lasten arjen ravitsemukseen.

Kasvikset, marjat ja hedelmät tulisi olla läsnä päivittäin lasten ja nuorten aterioilla ja välipaloilla. Erityisesti yläkouluikäisillä kunnolliset ateriat ja terveelliset välipalat tahtovat korvautua helposti napostelulla ja sokeroiduilla juomilla. Suomalainen kouluruokailu tarjoaa lapsillemme maksuttoman, monipuolisen ja täysipainoisen ateriakokonaisuuden. Kouluruokailusta ja perheen kanssa ruokailusta tulisi tehdä lapsillemme kasvatustilanne, jossa opitaan ruoka-aineita, makuja, ruokakulttuuria ja samalla sosiaalista yhdessäoloa. Meidän perheen liikkuvaiset lapset saavat normaalin ruokailun lisäksi päivittäin ravintolisinä 10-20 mikrogrammaa D-vitamiinia, ajoittain lasten monivitamiinitabletin tai omega-3 rasvahappoja ja ksylitolipastillit aina ruokailun päälle.

Tervetuloa keskustelemaan apteekille lasten ja nuorten ravitsemusasioista asiantuntijoidemme kanssa!

Syksyisin terveisin,
ApteekKari ja apteekin väki!