Talvi-ilma kuivattaa ihon, mikä avuksi?

21.01. 2019

Kesällä useimpien ihmisten iho voi paremmin. Silloin auringon runsaampi UV-säteily saa ihossa aikaan rasva-aineiden lisääntymisen, iho paksuuntuu ja estää veden haihtumisen. Talvella rasva-aineiden määrä iholla vähenee UV-säteilyn vähenemisen myötä, ja kosteus pääsee haihtumaan ihon pintakerroksista. Kuivuminen aiheuttaa iholle lievän tulehduksen, joka tuntuu kutinana sekä näkyy punoituksena ja hilseilynä. Osalla ihmisistä rasva-aineiden määrä ihossa on pysyvästi vähäisempää ja he omaavat ns. atooppisen ihon.

Kuivan ihon tärkein hoito on rasvaaminen perusvoiteella 1-2 kertaa päivässä. Jollei kaksi kertaa päivässä tehty voitelu pidä ihoa riittävän pehmeänä, kannattaa ihon tulehdus hoitaa kuuriluonteisesti hydrokortisonivoiteella. Perusvoidetta voi ja kannattaa käyttää lääkevoiteen käytön aikanakin, kunhan antaa hydrokortisonin ensin kunnolla imeytyä ihoon.  

Perusvoiteen valinta kannattaa tehdä omaa ihoa kuunnellen. Aluksi voi hankkia keskirasvaisen perusvoiteen ja edetä siitä joko rasvaisempaan tai kevyempään tuotteeseen. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos tunnin kuluttua rasvaamisesta iho tuntuu kuivalta, perusvoide on liian kevyt. Toisaalta, jos tunnin kuluttua rasvaamisesta iho tuntuu edelleen rasvaiselta, perusvoide on liian rasvainen.

Toisin kuin monesti ajatellaan, suihku, kylpeminen, uinti sekä ihon peseminen miedolla pesuaineella ei kuivata ihoa, vaan on jopa suositeltavaa kuivalle iholle, sillä bakteerien vähentäminen iholta pesemällä vähentää myös ihon tulehtumisen riskiä.  Erityisen tärkeää on voidella perusvoide heti pesun ja pyyhekuivauksen jälkeen vielä kostealle iholle. Näin saadaan sidottua kosteus ihoon ja iho pysyy joustavana pidempään.

Samaa ideaa voi toteuttaa esim. Avene-lähdevesisuihkeella, eli kosteutetaan iho lähdevesisuihkeella, ja sidotaan kosteus ihoon voitelemalla perusvoide päälle. Kosteutettu iho voi lisäksi vähentää perusvoiteen aiheuttamaa kirvelyä iholla, mikä voi auttaa esim. lapsen hoitomyöntyvyyteen. Lähdevesisuihke sisältää kivennäisaineita, jotka myös itsessään rauhoittavat ärtynyttä ihoa.

Tässä tärkeimmät neuvot kuivan ihon itsehoitoon. Lisää vinkkejä ja neuvoa saat apteekistamme. Meillä on myös kuukausittain perusvoidetarjous, joka kannattaa hyödyntää!